Skip navigation

This penultimate post on The Scholar’s Suite is all about key details, starting with the front door. The door itself was made of wood reclaimed from the old doors. The door handle was made from an old wood-block used for printing on traditional blockwork textiles with dye. The block was cleaned of all its dyes. To enhance the engraved printing pattern on the block, I dipped the block into a thin layer of paint so just the top surface is painted.

Details1

One of the most exciting details I worked on was the design and manufacture of light fixtures. Intended to mimic and exaggerate the shape of a lighbulb, these laser cut fixtures are held together using dowel which can be covered with fabric, paper or left open. They will be available soon from my online store and hopefully in a physical store too.

Details2

Playing with geometry, I designed an octagonal mirror that would reflect the colorful square tiles on the opposite side in the bathroom.

Details3

Toby Wong’s ‘Sunjars’ dot the courtyard, providing the user with an ‘electricity-free’ form of light in a region where electricity sometimes does unexpectedly go off. Many blogposts ago I wrote about Toby Wong following his untimely death and I am glad I was able to use his ingenious ‘Sunjars’ for this project.

Details4

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: